• side_banner

DETALJERT INTRODUKSJON TIL FOOD CLEAN ROM

mat rene rom
rent rom
støvfritt rent rom

Renrom for mat må oppfylle klasse 100 000 luftrensestandard.Byggingen av matens rene rom kan effektivt redusere forringelsen og muggveksten til produktene som produseres, forlenge matens effektive levetid og forbedre produksjonseffektiviteten.

1. Hva er et rent rom?

Rent rom, også kalt støvfritt rent rom, refererer til eliminering av partikler, skadelig luft, bakterier og andre forurensninger i luften innenfor et bestemt rom, og innendørstemperatur, renslighet, innendørs trykk, lufthastighet og luftfordeling, støy, vibrasjoner , belysning og statisk elektrisitet styres innenfor et visst spekter av krav, og det gis et spesialdesignet rom.Det vil si at uansett hvordan de ytre luftforholdene endres, kan dens innendørsegenskaper opprettholde de opprinnelig fastsatte kravene til renhet, temperatur, fuktighet og trykk.

Hva er et klasse 100 000 renrom?For å si det enkelt er antallet partikler med en diameter på ≥0,5 μm per kubikkmeter luft i verkstedet ikke mer enn 3,52 millioner.Jo færre partikler det er i luften, jo mindre er antallet støv og mikroorganismer, og jo renere luft.Klasse 100000 renrom krever også at verkstedet skifter luft 15-19 ganger i timen, og luftrensetiden etter fullstendig luftskifte bør ikke overstige 40 minutter.

2. Arealinndeling av mat renrom

Generelt kan matrenserommet grovt deles inn i tre områder: generelt produksjonsområde, ekstra rent område og rent produksjonsområde.

(1).Generelt produksjonsområde (ikke-rent område): generelt råmateriale, ferdig produkt, verktøyoppbevaringsområde, overføringsområde for pakket ferdig produkt og andre områder med lav risiko for eksponering av råvarer og ferdige produkter, som ytre emballasjerom, råvarer og hjelpemidler materiallager, emballasjematerialelager, ytre emballasjerom etc. Pakkeverksted, ferdigvarelager m.m.

(2).Ekstra rent område: Kravene er andre, for eksempel råvareforedling, emballasjematerialebehandling, pakking, bufferrom (utpakkingsrom), generelt produksjons- og prosessrom, ikke-spiseklar mat innvendig emballasjerom og andre områder der det er ferdig. produkter er behandlet, men ikke direkte eksponert.

(3).Rent produksjonsområde: refererer til området med de høyeste hygieniske miljøkravene, høye personell- og miljøkrav, og må desinfiseres og endres før det kommer inn, slik som: behandlingsområder hvor råvarer og ferdige produkter er utsatt, kalde prosessrom for spiselig mat , og kjølerom for ferdigmat.Oppbevaringsrom for ferdigmat som skal pakkes, indre pakkrom for ferdigmat m.m.

① Renrom for mat bør unngå forurensningskilder, krysskontaminering, blanding og feil i størst grad under valg av sted, design, layout, konstruksjon og renovering.

② Fabrikkmiljøet er rent og ryddig, og flyten av mennesker og logistikk er rimelig.

③Det bør være passende tilgangskontrolltiltak for å hindre uautoriserte personer i å komme inn.

④Lagre konstruksjons- og konstruksjonsfullføringsdata.

⑤ Bygninger med alvorlig luftforurensning under produksjonsprosessen bør bygges på medvindssiden av fabrikkområdet hvor vindretningen er størst hele året.

⑥ Når produksjonsprosesser som påvirker hverandre ikke er egnet til å ligge i samme bygg, bør det være effektive skilletiltak mellom de respektive produksjonsområdene.Produksjonen av fermenterte produkter bør ha et dedikert fermenteringsverksted.

3. Krav til rene produksjonsarealer

① Prosesser som krever sterilitet, men som ikke kan implementere terminal sterilisering og prosesser som kan oppnå terminal sterilisering, men som drives aseptisk etter sterilisering, bør utføres i rene produksjonsområder.

② Et rent produksjonsområde med gode hygieniske krav til produksjonsmiljø bør inkludere lagrings- og bearbeidingssteder for bedervelige matvarer, spiseklare halvfabrikata eller ferdige produkter før sluttkjøling eller pakking, og steder for forbehandling av råvarer som ikke kan være sluttsterilisert, produktforsegling og støpeplasser, eksponeringsmiljøet etter endelig sterilisering av produktet, området for forberedelse av det indre emballasjematerialet og det indre emballasjerommet, samt behandlingsstedene og inspeksjonsrommene for matproduksjon, forbedring av matens egenskaper eller konservering osv.

③Det rene produksjonsområdet bør være rimelig utformet i henhold til produksjonsprosessen og tilsvarende krav til renromskvalitet.Produksjonslinjeoppsettet skal ikke forårsake crossovers og diskontinuiteter.

④ Ulike sammenkoblede verksteder i produksjonsområdet skal møte behovene til varianter og prosesser.Om nødvendig bør det legges til rette for bufferrom og andre tiltak for å hindre krysskontaminering.Bufferrommets areal bør ikke være mindre enn 3 kvadratmeter.

⑤ Forbehandling av råvarer og produksjon av ferdige produkter må ikke bruke det samme rene området.

⑥ Sett av et område og plass i produksjonsverkstedet som er egnet for produksjonsskalaen som et midlertidig lagringsområde for materialer, mellomprodukter, produkter som skal inspiseres og ferdige produkter, og cross-over, forvirring og forurensning bør strengt forhindres.

⑦Inspeksjonsrommet bør settes opp uavhengig, og det bør iverksettes riktige tiltak for å håndtere eksos og drenering.Hvis det er krav til luftrensing for produktinspeksjonsprosessen, bør det settes opp en ren arbeidsbenk.

4. Krav til indikatorer for renslighetsovervåking i matforedlingsområder

Matforedlingsmiljøet er en viktig faktor som påvirker mattryggheten.Derfor har Food Partner Network internt gjennomført forskning og diskusjon om overvåkingsindekskravene for luftrenslighet i matforedlingsområder.

(1).Renslighetskrav i standarder og forskrifter

For tiden har reglene for gjennomgang av utvinningstillatelser for drikkevarer og meieriprodukter klare krav til luftrenslighet for rene driftsområder.Beverage Production License Review Rules (2017-versjon) fastsetter at luftrenheten (suspenderte partikler, sedimentasjonsbakterier) i det pakkede drikkevannsrene produksjonsområdet skal nå klasse 10000 når statisk, og fylledelen skal nå klasse 100, eller den generelle renheten skal nå klasse 1000;karbohydratdrikker Det rene driftsområdet skal sikre at luftsirkulasjonsfrekvensen er mer enn 10 ganger/t;operasjonsområdet for rengjøring av fast drikke har forskjellige krav til luftrenslighet basert på egenskapene og prosesskravene til forskjellige typer faste drikker;

Andre typer arbeidsområder for rengjøring av drikke bør oppfylle de tilsvarende kravene til luftrenslighet.Luftrenheten når statisk elektrisitet skal nå minimum klasse 100 000 krav, slik som produksjon av indirekte drikkeprodukter som konsentrerte væsker (juice, fruktkjøtt) til næringsmiddelindustrien osv. Dette kravet kan fravikes.

De detaljerte gjennomgangsreglene for konsesjonsvilkårene for produksjon av meieriprodukter (2010-versjon) og "National Food Safety Standard Good Manufacturing Practice for Dairy Products" (GB12693) krever at det totale antallet bakteriekolonier i luften i meierivaskingen operasjonsområde bør kontrolleres under 30CFU/parabol, og de detaljerte reglene krever også at virksomheter skal levere en årlig luftrenhetstestrapport utstedt av et kvalifisert inspeksjonsbyrå.

I "National Food Safety Standard General Hygienic Specifications for Food Production" (GB 14881-2013) og noen hygieniske spesifikasjoner for produktproduksjon, gjenspeiles overvåkingsprøvepunktene, overvåkingsindikatorene og overvåkingsfrekvensene for miljømikroorganismer i prosessområdet for det meste i formen av vedlegg, gir mat Produksjonsbedrifter gir retningslinjer for overvåking.

For eksempel anbefaler "National Food Safety Standard and Hygienic Code for Beverage Production" (GB 12695) rengjøring av omgivelsesluften (sedimenterende bakterier (statisk)) ≤10 stykker/(φ90mm·0,5h).

(2).Krav til overvåking av indikatorer for ulike renhetsnivåer

I følge opplysningene ovenfor kan man se at kravene til luftrenslighet i standardmetoden i hovedsak er rettet mot rene produksjonsområder.I følge GB14881 Implementation Guide: "Rene produksjonsområder inkluderer vanligvis lagrings- og forbehandlingssteder før endelig avkjøling eller pakking av lett bedervelige matvarer, spiseklare halvfabrikater eller ferdige produkter, og forbehandling av råvarer, støping og produktfyllingssteder for ikke-sterile prosessmatvarer Eksponeringsområder før maten kommer inn i emballasjeområdet etter sterilisering, og andre matvareforedlings- og håndteringssteder med høy forurensningsrisiko.

De detaljerte reglene og standardene for gjennomgang av drikkevarer og meieriprodukter krever klart at indikatorer for overvåking av omgivelsesluft inkluderer suspenderte partikler og mikroorganismer, og det er nødvendig å jevnlig overvåke om rensligheten i rengjøringsarbeidsområdet er opp til standard.GB 12695 og GB 12693 krever at sedimentasjonsbakterier måles i henhold til den naturlige sedimenteringsmetoden i GB/T 18204.3.

"National Food Safety Standard Good Manufacturing Practice for Formula Foods for Special Medical Purposes" (GB 29923) og "Production Review Plan for Sports Nutritional Foods" utstedt av Beijing, Jiangsu og andre steder spesifiserer at støvantallet (suspenderte partikler) er målt i henhold til GB/T 16292. Status er statisk.

5. Hvordan fungerer renromssystem?

Modus 1: Arbeidsprinsippet til luftbehandlingsaggregatet + luftfiltreringssystem + lufttilførsel og isolasjonskanaler for rent rom + HEPA-bokser + returluftkanalsystem for renrom sirkulerer kontinuerlig og fyller på frisk luft inn i renromsverkstedet for å oppnå nødvendig renslighet av produksjonsmiljøet.

Modus 2: Arbeidsprinsippet til FFU industriell luftrenser installert i taket på renromsverkstedet for å tilføre luft direkte til renrommet + returluftsystem + takmontert klimaanlegg for kjøling.Dette skjemaet brukes vanligvis i situasjoner der krav til miljørenslighet ikke er veldig høye, og kostnadene er relativt lave.Slik som matproduksjonsverksteder, vanlige fysiske og kjemiske laboratorieprosjekter, produktpakkerom, kosmetikkproduksjonsverksteder, etc.

Valget av ulike design av lufttilførsels- og returluftsystemer i renrom er en avgjørende faktor for å bestemme de ulike renhetsnivåene til renrom.

klasse 100 000 renrom
renromssystem
renromsverksted

Innleggstid: 19. oktober 2023